Загально обмінна вентиляції: призначення і види.

Головним завданням загальнообмінної вентиляції є рівномірний розподіл повітря по всьому об’єму приміщень. При цьому, підтримуються однакові параметри в усіх зонах. Залежно від способу організації повітрообміну виділяють механічну і природну системи. На вибір того чи іншого типу вентиляції впливають такі фактори, як вимоги до параметрів внутрішнього повітря і призначення вентильованого приміщення.

За призначенням загальнообмінна вентиляція поділяється на:

  • Припливну;
  • Витяжну.

Загальнообмінна вентиляція припливного типу служить для подачі чистого повітря в робочу зону. Така повітроподача розбавляє надлишки вологи, тепла, різних шкідливих виділень, що містяться в повітрі приміщення. Також забезпечує підтримку санітарно-гігієнічних норм мікроклімату на заданому рівні. Дана система застосовується якщо загальнообмінна витяжна вентиляція або місцеві витяжки не можуть повністю видалити всі шкідливі речовини з приміщень.

Загальнообмінна вентиляція витяжного типу використовується, коли потрібно рівномірно видалити забруднене повітря з приміщення. Зазвичай таку систему встановлюють на промислових підприємствах разом з аспіраційними установками і місцевими відсмоктувачами.

Розрахунок загальнообмінної вентиляції.

Процес розрахунку передбачає наступні етапи:

  1. Визначається тип шкідливих виділень (для промислових і виробничих об’єктів) або необхідна кратність повітрообміну (для цивільних і житлових приміщень). Якщо в будинку визначено відразу декілька видів шкідливих речовин, то кількість необхідного повітря обчислюють за кожним типом. Зазвичай виділяють 3 основних види шкідливостей: теплові виділення; викиди газів і парів; виділення вологи.
  2. Проводиться розрахунок витрат повітря по кожному приміщенню. Після порівняння отриманих даних, за розрахунковий беруть максимальний. Всі витрати по кімнатах підсумовуються. В результаті ми отримуємо продуктивність всієї системи. Після чого складаємо повітряний баланс об’єкта.
  3. Визначаються перетини повітроводів і, звичайно ж, втрати в системі. Для цього роблять аеродинамічний розрахунок загальнообмінної витяжної або припливної вентиляції.
  4. Підбирається певне обладнання по потужності і продуктивності. Для витяжної вентиляції це зробити простіше. Якщо ви знаєте втрати в повітроводах і продуктивність системи, досить легко підібрати потрібний вентилятор і фільтр.

Проектування загальнообмінної вентиляції.

Розробка проекту витяжної вентиляції має свої особливості в кожному окремому випадку. Проектування таких систем забезпечує швидкий і якісний монтаж, високу ефективність функціонування обладнання. Основні аспекти при розробці проекту:

  1. Як правило, кількість припливного повітря повинна відшкодовуватися такою ж кількістю витяжного, тобто повинен дотримуватися «нульовий» баланс. Але часто можна побачити, коли навмисно порушують баланс. Наприклад, у виробничих приміщеннях можна спостерігати більшу кількість повітря, що видаляється. Це робиться, щоб потоки забрудненого повітря не виходили за межі приміщення. В операційних і хірургічних відділеннях лікарень приплив переважає над витяжкою. Таким чином, виключається перетікання забрудненого повітря із сусідніх приміщень.
  2. Звертається увага на розташування повітророзхідних і повітроприпливних пристроїв, таких як грати, дифузори. Часто це залежить від виду шкідливих виділень. Наприклад, в громадських будівлях висотою поверху 3 м при виділенні великої кількості тепла, оптимальним варіантом буде використання витісняючої вентиляції. Витяжні пристрої розташовують у верхній зоні приміщення для витіснення відпрацьованого повітря свіжим. Припливні агрегати розташовуються на рівні підлоги і охолоджене повітря подається через спеціальні розподільники повітря. Якщо ж в будівлі присутні шкідливі гази або пари, то припливне повітря подають в робочу зону, а витяжку влаштовують в нижній зоні.

Замовити проектні роботи систем загальнообмінної припливної / витяжної вентиляції будь-якої складності можна в проектно-монтажній компанії на сайті 7-vz.com. Також ви можете придбати вентиляційне обладнання та комплектуючі до нього. Команда фахівців з великим досвідом роботи, зробить проект «під ключ» з урахуванням всіх тех. вимог і ваших побажань.

вентиляция, аспирация

Компанія «Вент-заводи», — проектування загальнообмінної вентиляції. https://7-vz.com. Телефонуйте: +38(044) 221-25-52

Комментарии запрещены.