Різновиди бетону. Класифікація бетону

Жодне сучасне будівництво не обійдеться без бетону. Щонайменше з нього робиться фундамент. І більшість людей просто не знають, що, крім цієї суміші, з якої заливається фундамент, видів бетону дуже багато. Ось невеликий огляд різновидів цього будматеріалу та опис їх призначення та класифікації.

Різновиди бетону для зовнішніх робіт
Залізобетон – поєднання бетону із сталевою арматурою. Використовується у всіх кліматичних зонах, так не втрачає своїх властивостей і при морозах до мінус 45′ і за спекою до плюс 60. Більшість знайома з цим типом матеріалу залізобетонними плитами перекриття.

Силікатний бетон – суміш вапна та кремнію. Також у складі може бути кварц та кремнезит. Наповнювачем виступає пісок. Виготовляється цей вид шляхом автоклавування. В автоклаві він обробляється парою, яка має температуру 174-198′.

Асфальтобетон – щільна суміш, що складається з бітуму, піску, щебеню та мінерального порошку. Кожну частину висушують окремо, а перед змішуванням нагрівають до 150°. Типи за температурою укладання: гарячий або в’язкий повинен мати 120°; теплий або малов’язкий – температура укладання від 40 до 80 °. І третій тип – холодний чи рідкий – повинен мати робочу температуру щонайменше 10°. З асфальтобетону робляться дорого покриття або покрівля будинків.

Гідротехнічний бетон має підвищену водонепроникність. З нього зводяться будівлі, які розташовані в болотистій місцевості або там, де місцевість часто піддається повеням.

Керамзитобетон – вид легкого бетону. Заповнювач керамзит. Бетонні плити з керамзиту, що застосовуються при будівництві, дозволяють істотно знизити вартість будівництва. Та й вага конструкції набагато знизиться. Все це можна віднести і до вермикулітобетону.

Перлітобетон – заповнювачем служить перліт. Так як відноситься до класу легень, з нього виготовляють в основному декоративні бетонні огорожі.

Туфобетон. Його наповнювачем є вулканічний туф. З такого матеріалу зводяться, і самі стіни робляться плити перекриття.

Види бетону для внутрішніх робіт
Гіпсобетон – вже з назви випливає, що тут замість цементу використовується будівельний гіпс, в який додається заповнювач з каменю в поєднанні дерева або соломи. Використовується лише для внутрішніх робіт. Адже головним недоліком є ​​водорозчинність.

Пластбетон – у ньому замість цементу як в’яжучий матеріал використовується органічний полімер, а заповнювачем будь-який пісок. В основному йде на заливання підлог у промислових та громадських будівлях.

Пемзобетон. Наповнювач – пемза. Використовується як теплоізоляційний матеріал.

Пористий бетон. Діляється на два види – газо- та пінобетон. Обидва види використовуються як теплоізоляційний компонент під час будівництва будівлі. Але пористий матеріал вже поступається своїми позиціями як утеплювача полістиробетону.

Comments are closed.